In het kort

PRECIMETAL, industriële toeleverancier gespecialiseerd in verloren-was gietwerk, vervaardigt stukken van 1 gr. tot 50 kg. in kleine, gemiddelde en grote hoeveelheden, in alle staal- en roestvaste staalsoorten alsook in de voornaamste kobalt-, koper-, en nikkellegeringen.

PRECIMETAL bestaat ondertussen al 65 jaar en heeft meer dan 10000 verschillende stukken vervaardigd voor ongeveer 600 Europese klanten en voor alle industriële toepassingen.

PRECIMETAL heeft belangrijke investeringen gedaan in gebouwen en geavanceerde uitrustingen om aan alle behoeften van de klanten (service, flexibiliteit en betrouwbaarheid) tegemoet te komen.

Rapid-prototyping en de simulatie van metaalstolling zijn slechts een van de vele diensten die PRECIMETAL aan zijn klanten aanbiedt.

PRECIMETAL is niet alleen ISO 9001, AS/EN9100 en Nadcap® gecertificeerd maar beschikt ook over verschillende specifieke kwalificaties eigen aan de luchtvaartsector, aan defensie en aan de industriesector.

PRECIMETAL stelt 90 personeelsleden te werk in een moderne fabriek gelegen in het hart van een Europees verkeersknooppunt, op 40 minuten ten zuiden van Brussel.

HISTORIEK

PRECIMETAL werd in 1953 opgericht binnen het kader van het Gilson bedrijf te La Croyère (B) om zich vervolgens in 1970 te Seneffe (B) te vestigen waar het bedrijf nog steeds over dezelfde lokalen, die regelmatig worden uitgebreid en gerenoveerd, beschikt.

PRECIMETAL was oorspronkelijk een familiebedrijf maar behoort sinds 1991 toe aan een grote industriegroep (Manoir Industrie, later Manoir Aerospace en uiteindelijk Lisi Aerospace genaamd). In februari 2017, werd PRECIMETAL met de steun van beleggingsfondsen overgenomen door een nieuwe groep aandeelhouders, waar de meerderheid van het management deel van uitmaakt.

Dankzij frequente investeringen in steeds modernere uitrustingen beschikken de klanten van PRECIMETAL over een uitstekende dienstverlening en niet te evenaren processen. De voorbije jaren, werden de was- en keramiekafdeling volledig gerenoveerd, werd de radiografie gedigitaliseerd en werd de finishingafdeling uitgerust met een halfautomatisch systeem voor het verwijderen van keramiekschalen. De gieterij, het kloppend hart van de fabriek, wordt volledig gemoderniseerd en heringericht in 2018.

Sinds 1995 beschikt PRECIMETAL over een uniek gerobotiseerd beheersysteem van de productiestromen. Het werd in 2015 gemoderniseerd en aangevuld met een ultramoderne software voor de planning van het productieproces.

Dag in dag uit biedt PRECIMETAL meer kwaliteit en een nog betere organisatie aan. Hiervoor werd het bedrijf beloond met verschillende certificeringen, waaronder het AQAP4 van de NAVO, de ISO 9002-norm, die vervolgens ISO 9001 is geworden, het Certification Qualifas, dat AS/EN 9100 (Aeronautica) is geworden en de ISO 13485-norm (Medisch) in 2017. Deze certificeringen werden stuk voor stuk vernieuwd en verbeterd naarmate de betrokken normen evolueerden.

PRECIMETAL beschikt over een geïntegreerd computersysteem dat beantwoordt aan de behoeften van de 21e eeuw en gebaseerd is op de meest moderne technologieën. Ook het studiebureau werd uitgerust met CAD-terminals die ontwerpen volgens 3D-technieken mogelijk maken.

ENKELE CIJFERS

  • Productiecapaciteit: 250 boompjes/dag (stukken van maximum 500 mm³).

  • Smeltcapaciteit: 6 T per dag.

  • Personeel: 125 ervaren medewerkers.

  • Klantenbestand: 300 klanten, voornamelijk in West-Europa, de VS, India, China en Australië.

  • Omzet: 10 miljoen €

  • Export: 80% waarvan het grootste deel in de Europese Gemeenschap.

  • Producten: Tot op heden, meer dan 10000 verschillende gietstukken.

  • Eigen kapitaal: 5 Miljoen €.

  • Oppervlakte: 7000 m² fabriek, kantoren en magazijn.